Is chloor noodzakelijk in een zwembad?

Tips

Chloor is al decennialang de standaard desinfectiemethode voor zwembaden, maar steeds meer mensen beginnen zich af te vragen of er geen gezonder alternatief bestaat. Is chloor noodzakelijk in een zwembad? Het antwoord is neen. Er bestaan andere biologische en natuurlijke methoden om je water te zuiveren.

Waarom geen chloor gebruiken in je zwembad?

Chloor is weliswaar effectief in het doden van bacteriën en algen, maar het heeft ook heel wat nadelen. De sterke geur, prikkende ogen en geïrriteerde huid zijn bekende bijwerkingen van chloorbehandeling. Bovendien bestaan er tegenwoordig grote zorgen over de vorming van schadelijke bijproducten, zoals chloramine, die kunnen ontstaan wanneer chloor reageert met organisch materiaal in het water. Te vermijden dus!

Hydrolyse zwembaden als alternatief

Een opkomende trend in zwembadonderhoud is het gebruik van hydrolyse om het water op een natuurlijke en duurzame manier te zuiveren. Hydrolyse is een relatief nieuwe methode om zwembaden te desinfecteren door gebruik te maken van de natuurlijke eigenschappen van water. Je kan je bestaande zwembad volledig laten ombouwen tot een hydrolyse zwembad. Wij helpen je hier graag mee verder! 

Het resultaat van hydrolyse is een zwembad met helder, schoon, drinkbaar water zonder de bijwerkingen van traditionele desinfectiemethoden.

Voordelen van een chloorvrij zwembad

Een chloorvrij zwembad biedt heel wat voordelen, zowel voor de zwembadeigenaars als voor de omgeving en de natuur.

  • Helder én zacht water
  • Geen irritaties meer aan de ogen en de huid
  • Goed voor de natuur en vooral voor de planten rondom het zwembad
  • Beperkt onderhoud nodig
  • Geen grote installaties
  • Laag energieverbruik

Conclusie: kies voor een alternatief zoals hydrolyse

Hoewel chloor al lange tijd de norm is in zwembadonderhoud, is het belangrijk om te erkennen dat er alternatieven zijn die niet alleen de nadelen van chloor vermijden, maar ook de algehele zwembadervaring verbeteren. Een chloorvrij zwembad met behulp van bijvoorbeeld hydrolyse biedt een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing voor helder en gezond zwembadwater, waardoor zwemmers kunnen genieten van een verfrissende duik zonder de zorgen over chemische bijwerkingen.

Het is tijd om de overstap te maken naar een chloorvrije zwembadervaring en te kiezen voor de voordelen ervan!

Meer weten over hydrolyse of energieneutrale zwembaden?

Laat het ons weten, we geven je met veel plezier alle informatie!